Jaanasta sanottua

”Kirkossa on iloa ja yhteyttä, mutta kuten kaikessa elämässä, vaivanamme on koko ajan myös erityyppisiä ongelmia. Eettiset ongelmat eivät ole ainakaan vähenemään päin. Niistä ei päästä väistämällä eikä vaikenemalla, ei kiistämällä eikä odottamalla, että aika eli seuraavat sukupolvet ratkaisevat ne puolestamme. Meidän on ratkaistava ne itse, nyt, tässä elämässä.

 

Jaana Hallamaa on ongelmanratkaisijana omaa luokkaansa. En ole milloinkaan nähnyt hänen kehittelevän purkkaratkaisuja, näennäisiä ratkaisuja, piilopaikkoja tai pakoreittejä. Hän kohtaa asiat silmästä silmään älyllään ja viisaudellaan, mutta myös uskollaan, toivollaan ja rakkaudellaan.”
– Johanna Korhonen, kustantaja, journalisti, laulaja, kirkolliskokouksen yleisvaliokunnan puheenjohtaja.

 

”Jaanasta hiippakunta saa arvojohtajan. Hänellä on laaja kirkollinen ja yhteiskunnallinen verkosto myös kansainvälisellä tasolla. Hän osaa sanoittaa uskon asioita arkikielellä. Jaanalla on hyvä kirkon elämän tuntemus aina paikallisseurakuntatasolta kirkolliskokoukseen asti. Jaanassa yhdistyy kirkollinen ja yliopistollinen osaaminen.”

 

– Hannu Pöntinen, kirkkoherra, Vantaankosken seurakunta

 

”Jaana on erittäin oppinut. Hänellä on lisäksi viisautta ja sydämen sivistystä, joita hän osaa käyttää yhteisöjen parhaaksi. Toivon hänestä piispaa siksi, että hän näkee maailman todelliset kasvot, rakastaa sitä ja elää siinä mukana tuntien myötätuntoa ja empatiaa muita kohtaan.”

 

– Tuuli Aitolehti, seurakuntapastori, Paavalin seurakunta

 

”Jaanasta hiippakuntamme saisi aikuisen kieltä puhuvan piispan. En näe kirkon ongelmaksi maallistumista, vaan sen, että kirkon kieli jää usein liian yleiselle tasolle; meistä ei saa otetta tai sitten puemme itsemme saunatakkiin ja pyyhkeeseen ja näyttelemme mennyttä aikaa ymmärtämättä repliikkejämme. Yksi Jaana ei tietysti voi paljon, mutta hänessä on tuli, joka voi aiheuttaa palon.”

 

– Hannu Tiainen, pastori, Pukkilan seurakunta

 

”Olen opiskellut Jaanan kursseilla ja suuresti ihailen älykästä, nokkelaa, huumorintajuista sekä vahvaa naista. Uskon ja tiedän, että Jaanalla on kyky johtaa, viisaus keskustella, sydäntä ymmärtää sekä sanavalmiutta pistää turhan pyörittäjät paikoilleen. Lisäksi, ja ennenkaikkea, hän tuntee teologiansa, pohtii Jumalaa rohkeasti ja paljastavasti sekä ymmärtää inhimillisyyttä syvästi.”

 

– Margit Helin, pastori, Vantaankosken seurakunta

 

”Jaana Hallamaa on rohkea, älykäs ja sujuvasanainen. Hän on luotettava moniosaaja, joka näkee kauas mutta myös lähelle. Suomen kirkko tarvitsee Jaana Hallamaan kaltaista argumentaatioon kykenevää eettistä ajattelijaa. Urallaan professorina ja lukuisissa kansallisissa ja kansainvälisissä luottamustoimissa Jaana on osoittanut kykynsä. Paitsi että hän on monilahjakkuus, on hän myös empaattinen vierellä kulkija. Olen tuntenut Jaanan Hallamaan rippikouluiästä asti, yli 40 vuotta. Tällä kokemuksella voin kaikesta sydämestäni suositella häntä piispan vaativaan tehtävään. ”

 

– Marjatta Takala, erityispedagogiikan professori